select your language       Welcome Bienvienido Arriverderci Wilkommen Bienvenue Welkom

 

                            PENSION PITSTRA     

Bed and Breakfast

Statenlogement Hoorn

Het Statenlogement is gelegen op de kruising van vijf straten: de Gouw, de Korte Achterstraat, de Muntstraat, de Kerkstraat en de Nieuwsteeg. Het gebouw, met een fraaie dubbele trapgevel uit de periode van de Hollandse renaissance, dateert uit 1613. Het diende tot 1796 als logeeradres voor het College van Gecommitteerde Raden, een gewestelijke regering die was samengesteld uit vertegenwoordigers van de zeven steden van West-Friesland en Hollands Noorderkwartier.

De wapens van de zeven steden prijken dan ook op de gevel. In volgorde, van links naar rechts, zijn het de wapens van Medemblik, Edam, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Monnickendam en Purmerend. Op de top van elke trapgevel staat een beeldje van de toenmalige stadhouder, Prins Maurits.

Het puntdak met windvaan van de Ceciliakapel is vanuit de Nieuwsteeg, de steeg naast het Statenlogement, net te zien. Dit is het oudste gedeelte van het gebouw, het enige overblijfsel van het middeleeuwse Sint CeciliŽnklooster. De kapel is een van de weinige gotische bouwsels in Hoorn. Na de hervorming in de 16e eeuw kwamen de kloosters in gebruik bij de overheid. Ook de Ceciliakapel onderging dit lot. In de voormalige kloosterkerk werd een eetzaal gebouwd ten behoeve van de Gecommitteerde Raden.

Na de opheffing van dit college in 1796 heeft het Statenlogement tot 1977 dienst gedaan als stadhuis van Hoorn. De eetzaal kwam in gebruik als raadzaal. Nog altijd vinden er huwelijksvoltrekkingen en officiŽle ontvangsten van het gemeentebestuur plaats.
Meer info over Statenlogement Hoorn

Meer informatie over Hoorn:

Jan Pieterszoon Coen
Stoomtram Hoorn
Museum van de 20e eeuw
Oud Hoorn
Statenlogement Hoorn
Zwemmen in Hoorn

Voor inlichtingen en/of reserveringen kunt u contact met ons opnemen.

M. Pitstra  
Florastraat 10
1695 BK Hoorn
tel:  (0031) (0)229-245497

marijke@pitstra.nl

Binnenkort op http://pension.pitstra.nl :   Online gastenboek

LEUKE ANDERE WEBSITES

Klompen

The Museum of the 20th centure located at the most famous square in Hoorn 'de Rode Steen'          Pitstra familiewapen          The old Harbour in Hoorn, a good restaurant is located in the main tower 'De Hoofdtoren'

Last update 2008 Pension.Pitstra.nl 1997-2008 Design and Content: Bouke Pitstra